Krepitev zdravja jeter

Krepitev zdravja jeter

Pomlad je čas, ko narava zacveti v svoji polni lepoti, ptice pojejo svoje melodije in sonce nežno greje zemljo. V tem obdobju dinamične rasti  tudi mi čutimo svežo energijo, saj pomlad spodbuja spremembe in preobrazbo v nas samih. Tradicionalna kitajska medicina v tem obdobju poudarja pomen skrbi za jetra, saj naj bi bila ključna za naše dobro počutje. Jetra, ki jih pogosto imenujemo "vodje pomladi", naj bi bila odgovorna za harmonijo v telesu. Barva pomladi je zelena, simbolizira rast in obnovo, medtem ko lahko čustva, povezana s slabimi jetri, vključujejo jezo, nepotrpežljivost in ljubosumje.

Jetra so eden ključnih organov našega telesa, odgovornih za presnovo, razstrupljanje in uravnavanje energije. Zato je ključnega pomena, da skrbimo zanje in jih okrepimo, da lahko učinkovito opravljajo svoje funkcije. Odgovorna so za pretok energije in krvi v vsako celico telesa, hkrati pa so filter, ki je odgovoren za skladiščenje in presnavljanje. Preden se lotimo prečiščevalne kure ali rado rečeno »detoxa«, je potrebno jetra najprej okrepiti, šele nato očistiti.

 

Kdaj vem, da moram jetra najprej okrepiti?

  • Če se zjutraj zbujamo utrujeni in nenaspani, ne glede na to dolžino spanja.
  • Če se večkrat zbujamo med 1. in 3. uro ponoči, kar je običajno povezano s ciklom jeter v našem telesu (biološka ura jeter).
  • Če imamo zjutraj zabuhle oči, podočnjake in temne kolobarje okoli oči.
  • Če smo nenehno razdražljivi, jezni in težko izražamo svoja čustva brez popolnega razburjenja.
  • Če nas boli na točki, kjer se nahaja meridian jeter (glej sliko spodaj).Meridian jeter.

 


Kako krepimo jetra?

Poleg tega, da se zavedamo znakov, ki kažejo na oslabljena jetra, kot so utrujenost, nespečnost in razdražljivost, je pomembno tudi, da v svojo prehrano vključimo živila, ki bodo pomagala krepiti ta vitalni organ. Vse kar je zeleno in grenko imajo jetra rada. Artičoke, kopriva, šparglji, grenivka, kurkuma in pegasti badelj so le nekatera od živil, ki jih lahko vključimo v svoj jedilnik za podporo zdravju jeter. Hkrati pa se je treba izogibati živilom, ki bi lahko obremenila jetra, kot so preveč mastna hrana, alkohol in prekomerni sladkorji.

 

Zelena barva - barva, ki krepi jetra.

Hrana, ki krepi jetra: artičoke, kopriva (lahko tudi čaj), šparglji, koromač, regrat, radič, grenivka, kurkuma, curry, janež, kalčki, cikorija, pegasti badelj.

Hrana, ki šibi jetra: kava, oreščki, mlečni izdelki, paprika (tudi v prahu).

 

Kako krepiti jetra z zvokom in barvo?

Poleg prehrane lahko jetra krepite tudi s pomočjo zvoka in barve. Zvok »Ššššššš« in vizualizacija zelene barve sta načina, kako se povezati s tem organom in mu nuditi podporo. Jetra imajo rada zvok Ššššššš. Nekako tako kot če bi nekomu malo glasneje rekli, da naj bo tiho. Ko smo na sprehodu se lahko primemo za jetra, ki ležijo pod desnim rebrnim lokom. Predstavljamo si, da vdihnemo vso zeleno barvo, ki nas obdaja v njih izdihnemo pa s tihim »Ššššhhhh, Ššššhhhh« zvokom. To ponavljamo nekaj časa.

Točka meridiana jeter se nahaja na vrhnji strani stopala. To točko masiramo in s tem krepimo jetra.

Da bi resnično okrepili svoja jetra, je ključnega pomena, da te navade in prakse vključimo v svoj vsakdan in jih vzdržujemo skozi daljše obdobje. S tem bomo zagotovo opazili izboljšanje v svojem počutju in zdravju ter si zagotovili bolj uravnotežen in energičen življenjski slog.

 

Prijavite se na naše novice in bodite prvi obveščeni o akcijskih cenah in novostih.