Poštnina nad 70€ brezplačna.

Ali sukaš svoje telo? 5 koristi, ki jih ponujajo joga asane z zasuki

Ali sukaš svoje telo? 5 koristi, ki jih ponujajo joga asane z zasuki

»Če jogo vztrajno vadite vsak dan, se boste lahko neomajno in zrelo spoprijemali z življenjskimi pretresi.« B.K.S. IYENGAR

Pri vadbi joge poznamo različne položaje asan; stoječe asane, predkloni, zakloni, ravnotežni položaji (mednje spadajo tudi zasuki); stoječi, ležeči, manj zahtevni, bolj zahtevni.  Če pri vadbi zasukov uporabljate pripomočke, kot na primer stol ali bolster za jogo, lahko s tem olajšate, podprete in poglobite njihovo izvedbo.

 

Joga za hrbtenico: Vaje joge z zasuki za razbremenitev križa

Beseda »parivrrta« v Sanksrtu pomeni obrniti se, zasukati se. Ko bo vaš učitelj joge začel sekvenco z  nežnimi vajami joge z zasuki in ogrevanjem za vašo hrbtenico, vedite, da v nadaljevanju vadbe sledijo položaji, ki vam bodo na začetku jogijske poti predstavljali precejšen izziv, kasneje … lahko tudi nekaj let kasneje, pa boste v njih našli stabilnost, mir in naval energije za cel dan. Zanje je potrebna priprava, saj boste le na tak način lahko ustvarili prostor in omogočili telesu, da se zasuka globlje, dih pa usmeri tja, kjer prihaja do napetosti. Sčasoma bodo položaji, kot so parivrtta trikonasana, postali stalnica pri vaši jogijski praksi. Zasuke vključimo v joga prakso vsakič, ko želimo razbremeniti svoj križ - še posebej po zaklonih.

 

 

Zasuki so rotacijsko gibanje, pri katerih se vrtimo okrog svoje osi in hrbtenice. Hrbtenica mora biti pri tem zravnana, medenica pa stabilna in vzporedno poravnana. Sukamo se predvsem iz prsnih vretenc in vedno z izdihom. Najprej v desno, potem v levo.

Zasuki joga asane za enegijsko poživitev

Ko vadimo zasuke z njimi razbremenimo in nevtraliziramo svojo hrbtenico, organe pa preplavi sveža kri. Indijski mojster in učitelj joge B.K.S. Iyengar opisuje zasuke, kot dejanje »stisni in namoči.« Organi so pri zasukih stisnjeni, ko pa jih sprostimo, v njih priteče sveža kri, ki prenaša kisik po telesu. To deluje čistilno in osveži naše organe ter stimulira krvni obtok. Po vadbi zasukov se počutimo sveži in polni energije.

5 prednosti, ki jih ponujajo asane z zasuki za vaše telo

Z redno vadbo hrbtenica postane bolj prožna, ustvari se prostor okoli dimelj in bokov. Pri začetnikih prinesejo nemir in težave z dihanjem, saj je prsni koš stisnjen, a z vztrajnostjo in redno vadbo bomo nagrajeni z mirnostjo uma, ne samo med vadbo, temveč tudi pri vsakdanjih izzivih.

Prednosti vadbe joge z zasuki:

  1. Fleksibilnost

Zasuki pomagajo raztegniti mišice hrbta, bokov in ramen, kar poveča fleksibilnost in gibljivost telesa.

  1. Krepitev hrenicbte

S pravilnim izvajanjem zavojev lahko okrepite mišice hrbtenice in hrbta, kar lahko zmanjša tveganje za poškodbe hrbta in izboljša držo.

  1. Čiščenje telesa

Spodbuda delovanja notranjih organov, kot so jetra, ledvice in črevesje, kar pomaga pri izločanju toksinov iz telesa in izboljša prebavo.

  1. Umirjanje uma

Zasuki so pogosto povezani z dihanjem in meditacijo, kar lahko pomaga umiriti um, zmanjšati stres in povečati občutek sproščenosti.

  1. Krepitev trebušnih mišic

Ko izvajate zasuke, aktivirate trebušne mišice, kar lahko vodi do močnejšega in bolj definiranega predela trebuha.

Kljub temu, da spadajo asane, kjer sukamo svoje telo med ene izmed zahtevnejših joga položajev, jih lahko vadijo tudi popolni začetniki.

Pri zasukih pogosto uporabljamo stol ali bolster za jogo, ki ni namenjen samo začetnikom, temveč ga pri svoji vadbi uporabljajo tudi bolj napredno vadeči in tisti, ki želijo svojo vadbo joge poglobiti.

Kako uporaba stola ali bolstra izboljša vaje za jogo z zasuki:

  • nudi oporo, hkrati pa omogoča, da je naša medenica ravna in stabilna,
  • dovoli nam, da lažje sukamo vse, kar je nad popkom in usmerimo zavedanje v dele telesa, ki jih je potrebno razširiti in sprostiti,
  • omogoča, da ostanemo dalj časa v nekoliko zahtevnejših in bolj intenzivnih zasukih ter sčasoma naš dih postane miren, sproščen in usmerjen,
  • v času menstruacije nam daje možnost, da blažje in manj intenzivne zasuke vključimo v svojo joga prakso.

 

Prijavite se na naše novice in bodite prvi obveščeni o akcijskih cenah in novostih.