Kako izbrati pravo blazino za jogo?

Kako izbrati pravo blazino za jogo?

V nenehnem hitrem tempu sodobnega življenja, kjer se prepletata vrvež in nenehno gibanje, je iskanje notranje harmonije postalo nujnost. Med številnimi praksami, ki nam pomagajo doseči notranji mir, ostajata joga in meditacija ena izmed najbolj priljubljenih. V tem kontekstu postane nepogrešljiva sopotnica – blazina za jogo.

Blazina za jogo presega vlogo zgolj udobne podlage za vadbo, saj predstavlja prehod v svet, kjer se prepleta fizično in duhovno. Ni le orodje za zagotavljanje udobja med vadbo, temveč je tudi prostor, kjer se povežejo niti duhovnega razvoja, notranjega miru in globljega razumevanja lastnega bitja. Z vsako jogo prakso na tej zvesti blazini vstopate v domišljijski prostor, kjer so omejitve zgolj začasne, vrata pa se odpirajo neomejenemu potencialu vaše prakse. Ta »oblazinjeni kos« ne predstavlja le udobne joga podloge, temveč deluje kot portal, ki vas vodi do notranjih globin, kjer se vsak dih preplete z odmevom duše, ustvarjajoč edinstveno izkušnjo vsakič, ko se zazrete vase med jogo.

Zato vas izzivam, prepustite se čarom pravilno izbrane blazine za jogo. Ta preprost pripomoček za jogo ni zgolj udobna joga podloga, temveč vodič na poti do notranjega ravnovesja in osebnega razvoja. Naj bo vaša jogo praksa nasičena z udobjem, navdihom in notranjim mirom, ki jih prinaša ta nepogrešljiva sopotnica.

Kurma Core Lite blazine za jogo.

 

Nasveti pri nakupu blazine za jogo

Prva naložba v svet joge praviloma zajema nakup joga blazine. Čeprav mnogi joga studii nudijo svoje blazine za jogo, nič ne premaga občutka lastne, prilagojene joga blazine, ki jo izberemo glede na svoj osebni slog vadbe. Pri izbiri je ključno upoštevati specifične zahteve vadbe, kar vključuje tudi premišljeno razmišljanje o dolžini, debelini, materialu, drsnosti in drugih ključnih lastnostih. Preden se odločite, kakšno blazino za jogo izbrati, si vzemite dovolj časa, ne samo za izbiro barve, temveč tudi za preučitev njenih fizikalnih lastnosti, ki bodo zagotovile popolno ujemanje z vašo jogo prakso.

Za dinamične vadbe, kjer je gibljivost ključna, je priporočljiva blazina za jogo z dobro drsečo površino, medtem ko za statične položaje izberite blazino za jogo z izjemnim oprijemom. Če ste pogosto na poti, pa je smiselno razmisliti tudi o debelini in teži joga blazine.

 

VELIKOST

Standardna velikost blazine za jogo znaša 180 cm v dolžino in 60 cm v širino. Če ste višje postave, je priporočljivo velikost prilagoditi. Idealna mera joga podloge v tem primeru, je dolžina vašega telesa, povečana za 5 cm nad glavo in pod nogami. Za tiste z večjimi postavami so na voljo tudi večje podloge, ki merijo 200 cm in se tako lažje prilagodijo posameznikovemu telesu.

 

BARVA

Barva, čeprav nekaterim morda manj pomembna, je odločilen dejavnik za druge. Na trgu je na voljo široka paleta barv, zato se enostavno podajte na lov za tisto, ki vas najbolj navdušuje.

 

DEBELINA

Debelina joga blazine je ključnega pomena, saj debeljše blazine praviloma pomenijo večjo težo. Če ste nenehno v gibanju ali pogosto prenašate svojo blazino za jogo, je pomembno upoštevati tudi njeno težo. Standardna debelina znaša okoli 4 mm, vendar so na voljo tudi tanjše, približno 2 mm debele blazine, ki se zlahka zložijo v torbo za vadbene blazine in prenašajo brez napora.

 

MATERIAL

Najpogostejši materiali za izdelavo joga podlog so: naravni kavčuk, polivinilklorid (PVC), poliuretan (PU) in termoplastični elastomer (TPE). Vsaka vrsta materiala ima svoje edinstvene značilnosti, ki lahko vplivajo na vašo izkušnjo vadbe joge, zato je smiselno izbrati tistega, ki ustreza vašim potrebam.

 • NARAVNI KAVČUK

Naravni kavčuk , znan tudi kot lateks, velja za okolju najbolj prijazen material joga blazine. Kljub svoji naravnosti zahteva nekoliko več nege, vendar zagotavlja odličen oprijem in trajnost. Kljub temu, da gre za naraven material, vključuje uporabo kemikalij in sintetični kavčuk. Pomanjkljivost naravnega kavčuka je, da je bolj dovzeten za zunanje vplive, tako blazine za jogo, ki so narejene iz PVC materiala. Takšnih joga ne smemo pustiti na neposredni sončni svetlobi, saj lahko pričnejo oksidirati in posledično izgubljati svojo barvo.

V naši spletni trgovini  lahko iz naravnega kavčuka, najdete blazino za jogo Kurma Geco Lite.

Za gumijaste podloge za jogo, kot je KURMA GECO Lite, je značilna površina z odprtimi celicami, ki omogoča enostavno vpijanje znoja. To je še posebej koristno za jogije, ki imajo med vadbo pogosto potne roke, saj gumijasta podloga nudi odličen oprijem.

 

 • POLIURETAN (PU)

Blazine za jogo narejene iz poliuretana, nudijo zaradi odprte celične strukture med vadbo joge najboljši suh oprijem. Med aktivno vadbo joge, kjer se potimo, se vlaga absorbirala v samo jedro blazine, zato je nujno redno čiščenje joga blazine, da z nje odstranimo nabrani znoj in bakterije.

 

 • POLIVINILKLORID (PVC)

Joga blazine narejena iz PVC materiala, se uporabljajo najpogosteje v večini joga studijev. Razlog za to je njihova trpežnost in odpornost na obrabo. Zaradi površine z zaprtimi celicami PVC blazine za jogo ne vpijajo vlage in so enostavne za čiščenje. Z lahkoto boste takšen tip joga blazine uporabljali 10 let ali več.

Blazina Kurma Core 6,5 mm je odličen primer iz naše spletne trgovine.

 

 • TERMOPLASTIČNI ELASTOMER (TPE)

Gre za najcenejšo možnost joga podlag, primernih za različne vadbe, tako za vadbo joge, kot tudi za druge oblike vadb pilatesa in v fitnesih. So lahke, mogoče pa jih je tudi reciklirati. Imajo nizko toksičnost in delujejo proti alergenom. V kolikor pogosteje vadite položaj strešice imenovan tudi »Addho mukha svanasana« vam zna v položaju drseti, še posebej če se med vadbo joge potite.

 

OPRIJEM

Najboljši oprijem zagotavljajo blazine za jogo  iz naravnega kavčuka, medtem ko TPE material ponuja nekoliko slabši oprijem.

 

CENA

Cene joga blazin se gibljejo vse od 20 do 130 evrov. Če ste zavezani redni vadbi joge, naj cena ne bo glavni dejavnik pri izbiri popolne blazine za jogo. Če si finančno ne morete privoščiti dražjih možnosti, razmislite o možnosti izposoje v joga studiih. Ko se odločite za nakup joga podloge, je pomembno razumeti, da nekoliko višja cena pogosto prinese tudi višjo kakovost in udobje.

 

Vzdrževanje blazine za jogo

Vzdrževanje blazine za jogo zahteva skrb in pozornost do detajlov. Priporočeni koraki vključujejo:

 

 • Redno čiščenje

Po vsaki vadbi, blazino za jogo nežno obrišite z vlažno krpo, namočeno v blagi milnici. Izogibajte se uporabi agresivnih čistil ali kemikalij, ki bi lahko poškodovali material.

 

 • Čiščenje po vadbi

Občasno uporabite naravne osvežilce zraka, na primer razpršila z eteričnimi olji, da ohranite svežino blazine za jogo.

 

 • Sušenje joga blazine

Poskrbite, da je blazina za jogo popolnoma suha pred zvijanjem ali shranjevanjem. Optimalno je sušenje na zraku, vendar se izogibajte direktnemu soncu, saj lahko toplota in UV-žarki poškodujejo material.

 

 • Izogibanje soncu

Joga blazine ne puščajte neposredno izpostavljene sončni svetlobi daljše časovno obdobje, da preprečite izgubo barve in poškodbe materiala.

 

 • Dodatna navodila proizvajalca

Vedno upoštevajte navodila proizvajalca glede posebnega vzdrževanja, še posebej, če je blazina za jogo izdelana iz specifičnega materiala, kot je naravni kavčuk.

 

 • Uporaba joga brisače

Za dodatno zaščito in vzdrževanje higiene razmislite o uporabi joga brisače na blazini, zlasti med bolj znojnimi vadbenimi seansami.

 

 • Preprečevanje ostankov

Pred sedenjem na blazini za jogo preverite, ali so vaši čevlji, roke in oblačila brez umazanije ali ostankov, ki bi lahko poškodovali površino. Skrb za vsak vidik vzdrževanja bo zagotovila dolgotrajno svežino in kakovost vaše joga podlage.

Kurma Spezial blazine za jogo.

 

V svetu joge, kjer se povezujemo s telesom, umom in duhom, postane izbira prave blazine za jogo ključna. Razumevanje ključnih faktorjev, kot so velikost, barva, debelina, material, oprijem in cena, nam omogoča, da ustvarimo idealno okolje za našo prakso. Pomembno se je zavedati, da joga blazina ni zgolj pripomoček za vadbo; postane naš osebni prostor, kjer se lahko poglobimo vase. Zato je skrb za to nepogrešljivo opremo enako pomembna kot skrb za svoje telo in um med vadbo joge.

S temi preprostimi, a učinkovitimi nasveti za vzdrževanje, boste ohranili svežino in trdnost svoje blazine za jogo. Redno čiščenje, skrb za sušenje, izogibanje močni sončni svetlobi ter upoštevanje posebnosti materiala so ključni koraki, ki bodo podaljšali življenjsko dobo vaše zveste spremljevalke na poti do notranjega ravnovesja.

Ne pozabite, da je nakup joga blazine naložba v vaše zdravje in dobro počutje. Vsak udoben trenutek na svoji joga podlagi gradi most med fizično vadbo in notranjim mirom. Naj bo vaša joga praksa polna udobja, svežine in navdiha, ki jih prinaša vaša skrbno vzdrževana blazina za jogo.

Prijavite se na naše novice in bodite prvi obveščeni o akcijskih cenah in novostih.