Kako bolster povečuje užitek v jogi

Kako bolster povečuje užitek v jogi

Poznamo več različnih zvrsti joge, pri čemer se nekateri posvečajo le enemu stilu, medtem ko drugi vključujejo več raznolikih pristopov v svojo vadbo. Obstajajo dnevi, ko naše telo potrebuje počitek, se poškoduje ali pa smo v obdobju menstruacije, zato je pomembno, da prilagodimo svojo vadbo in jo naredimo bolj restorativno. Med prvimi pripomočki, poleg blazine za jogo, ki jih pri tem uporabljam, je bolster.

 

Zakaj uporabljamo bolster za jogo?

Bolster je eden izmed mnogih pripomočkov, ki so nastali pod budnim očesom B.K.S. Iyengarja že okoli leta 1960. Bolster se uporablja, kot mehka opora pri ležečih asanah, ki pomaga odpreti prsni koš. Še posebej je koristen v času menstruacije, ko lajša bolečine v trebuhu. Njegova uporaba omogoča podporo pri poškodovanih delih telesa, kot so kolena, vrat itd. Z njegovo mehko oporo lahko telo hkrati sproščamo in raztezamo brez nepotrebnega naprezanja, kar nam omogoča, da se bolj osredotočimo na dihanje in sprostitev živčnega sistema.

Osebno priporočam uporabo bolstra v položaju supta baddha konasana ali ležečega metulja, še posebej v času ženskih težav ali potrebe po počitku. Pri tem položaju je ključna podpora medenice s trakom za jogo in kvadrom, ki ju položimo ob medenico. Pomembno je, da pri jogi stremimo k zdravemu raztegu in se izogibamo prekomernemu naprezanju sklepov.

 

Položaj supta baddha konasana ali položaj ležečega metulja.

 

Prednosti jogiranja z bolstrom

 

 

Pri vadbi z bolstrom se odpira vrsta prednosti, ki izboljšujejo fizično in psihično dobro počutje.

 

  • Zmanjšanje pritiska na sklepe: bolster pomaga razporediti težo telesa enakomerno, zmanjšuje pritisk na sklepe in hrbtenico. To je še posebej koristno pri ljudeh z občutljivimi sklepi.
  • Spodbujanje pravilne drže hrbtenice: uporaba bolstra v različnih položajih pomaga ohranjati naravno poravnavo hrbtenice, kar lahko pripomore k preprečevanju bolečin v hrbtu in izboljšanju drže.
  • Boljše sproščanje mišic: med vadbo z bolstrom se mišice raztezajo in sproščajo brez nepotrebnega naprezanja. To lahko pomaga pri zmanjševanju napetosti in bolečin v mišicah.
  • Izboljšanje ravnotežja in splošnega počutja: redna vadba z bolstrom lahko prispeva k izboljšanju ravnotežja, stabilnosti in celostnega počutja.

 

 

Vrste bolstrov

Bolster polnjen z bombažem

 

Najosnovnejši bolster, polnjen z bombažem, ima dimenzije 59 cm x 21,5 cm in tehta približno 3,5 kg. Oblečen je v bombažno prevleko, ki se enostavno odstrani in opere v pralnem stroju. Kljub temu, da služi dolgo časa, se lahko sčasoma splošči. Pri daljši uporabi morda potrebujete dodatno podporo, kot sta deka ali dva ploščata bolstra.

 

Bolster polnjen z ajdovimi luščinami

Če razmišljate o trajnostni izbiri, je bolster polnjen z ajdovimi luščinami odlična izbira. Ima enake dimenzije in težo kot bombažni bolster. Prevleko lahko prav tako enostavno operete. Razlika je v tem, da lahko pri bolstru z ajdovimi luščinami enostavno prilagajate debelino bolsterja glede na svoje potrebe. Ajdove luščine delujejo antibakterijsko in antivirusno, kar je še posebej primerno za astmatike. Izbirate pa lahko med bombažno in laneno prevleko, ki še dodatno izboljša udobje.

 

Nasveti za nakup bolstra

Preden se odločite za nakup bolstra, je smiselno upoštevati naslednje smernice:

  • Velikost: izberite bolster, ki je sorazmeren vaši osebni višini, saj vam bo le tako nudil optimalno podporo v različnih jogijskih položajih.
  • Polnilo: polnilo bolstra je ključen dejavnik, ki vpliva na udobje in vzdržljivost. Na primer, bombažni bolstri so znani po svoji mehkobi, medtem ko bolstri polnjeni z ajdovimi luščinami, nudijo dodatno prilagodljivost in podporo.
  • Material prevleke: pri izbiri prevleke razmislite o enostavnosti vzdrževanja. Pralna prevleka olajša čiščenje, kar je ključno za ohranjanje higiene in dolgotrajne uporabnosti bolstra.

 

Vstopite v svet joge z neprecenljivim sopotnikom - bolstrom. Pri izbiri pravega bolstra za vašo prakso joge je ključno upoštevati vaše osebne potrebe in želje. Ali iščete mehko udobje bombažnega polnila ali prilagodljivost ajdovega polnila, je odvisno od vas.

Ne pozabite, pravi bolster ni le pripomoček, temveč sopotnik na vaši poti odkrivanja notranjega ravnovesja in miru. Obiščite našo spletno trgovino in izberite bolster, ki bo ustrezal vašim individualnim potrebam ter vam pomagal doseči najboljše iz vaše jogijske izkušnje.

 

Prijavite se na naše novice in bodite prvi obveščeni o akcijskih cenah in novostih.