Naročila nad 70 € v Sloveniji imajo brezplačno poštnino.

Joga in njeni začetki

Joga je eden od najstarejših naukov in metodologij, ki obravnavajo celovitost človekatelo, um in dušo. Joga je umetnost, je znanost in je filozofija. Koren sanskrtske besede »juir« pomeni združiti, pridružiti, povezati se. V klasičnem pomenu besede to pomeni združitev univerzalnega duha z individualnim. Telo je po svoji naravi leno, um je živ, neulovljiv in duh je bleščeče miren. Z uporabo jogijskih tehnik postane telo živo, prožno, z umom se lahko približa svetlobi duha. Le miren um lahko zre v gladkost duše.

Zgodovina joge

Točnega izvora joge ne poznamo. Prvič je omenjena v obsežni zbirki spisov, imenovani Vede, 2500 let pr. n. št. Vede so zbirka besedil s pesmimi, mantrami in obredi, ki so jih uporabljalo Brahmani, vedski svečeniki. Jogo so počasi izpolnjevali in razvijali Brahmani in Rišiji (mistični vidci), ki so svoje prakse in verovanja opisovali v Upanišadah – obsežen del spisov. Najbolj znani jogijski spis je Bhagavad Gita, ki je nastal približno 500 let pr. n. št. Jogijska vadba temelji na najmanj 3500 letnem znanju o strukturi telesa in načinu delovanja uma.

Patanjali velja za avtorja prvega sistematičnega dela o jogi. Živel je 200 let pr. n. št. Njegove razprave o jogi se imenujejo Jogisjke sutre ali Jogijski aforizem. Patanjali je snovalec ali oče joge in sicer Radža joge ali Astanga joge. Jogo je sistematično zajel v 196 sutrah.

Veda o jogi pa naj bi nastala že veliko pred tem. Vsak učenec na poti joge naj bi skušal delovati s smeri duhovnega razvoja. Astanga joga učencu kaže načine in daje orodja kako dosegati končni cilj joge – samadhi. Patanjali je Astanga jogo zastavil praktično in vse se veže na izkušnjo – na prakso, na sadhano.

eu sklad logo sps MGRT

Naložbo vavčer za digitalni marketing (izdelavo spletne trgovine) sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.

© RunToYoga 2024. Vse pravice pridržane.

Spletno mesto uporablja piškotke za pravilno delovanje spletne strani in izboljšanje vaših izkušenj. Več informacij najdete v .

s tem dovoljujem uporabo podatkov za vse spodnje namene.